union_jack

Arkiv

Kalkulator for hobbysnekkere!

Vevsidene …

...er kortreiste, og i miljøvennlige farver. Vevmester er Ketil Svendsen, bundet til sidene med disse lenkene:

Min tue: Om et hanedrap

(Mens vi ser frem til innlegget fra Jarek, bringer vi litt krim …)

Utsikt fra barndomshjemmet: Kurt Oddekalv bor selv under torv. På en odde, med utsikt til kalv.

Om et hanedrap

Av Ketil Svendsen

Torvetua er ikke mitt første møte med det Oddekalvske. Jeg er et tidligere barn, og i denne fasen av livet bodde jeg ved et sivilisasjonens ytterpunkt — ett stoppested før FOM-bussene kjørte videre inn i solnedgangen og Os kommune: Bahus ved Kalandseidet. I denne siste utpost befinner både Seletun og Kurt’ens torvtoppede bolig seg, hhv på nord- og sydsiden av Oselven.

Vi bodde på hin siden av elven, i syd, med utsikt mot det som ble miljøborgen hass Kurt (tidligere Sverre W. Monsens røde hytte) — og med kun grantrær mellom Kurt’ens morgen-miging og oss selv. I begynnelsen vanket det aural «forurensning» av ulik kaliber: både nattlig sirkelsaging, daglig Black Sabbath — og Jahn Teigen.

Og en hane. Denne historien skal handle om dennes endelikt.

Hanen var jevnt over døgnvill, og gol av sine lungers fulle kraft både dag og natt. Når jeg i mine tenår endelig var kommet i seng, var kvalitet på søvnen viktigere enn lengde. Hanens revelje annenhver time, natten gjennom, var kilde til mye nattlig grubling.

En lørdag formiddag var begeret breddfullt. Nok var nok. Jeg fant frem min mors reservevekkerklokke, en innretning som kunne skilte med både tale og ikke minst et digitalt hanegal egnet til å skremme bønder på flukt på flat mark. Kombinert med 60 watt østtysk gitarforsterker og en mikrofon ble dette en riktig så farlig innretning.

Et kvarter med asiatisk hanegal på styrke 11 ble sendt ut i eteren.

Det ble stille fra Oddekalvs galehane. Lenge. Tre dager etter hørte jeg nervøs klukking fra over elven. Siden var det taust.

Et års tid — halvannet — senere, leste jeg et intervju med Kurt Oddekalv. Om hjemmet hans, om natur. Om alle dyrene han hadde:
«Jeg hadde en hane, men den døde»
, sa Kurt.

Jeg er rimelig sikker. Den hanen ble psyket avgårde til de evige hønsegårder av Robocock.

Her finner du de foregående innlegg i føljetongen «Min torvetue»:

Legg igjen en kommentar

Du kan bruke disse HTML-elementene

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*