union_jack

Arkiv

Kalkulator for hobbysnekkere!

Vevsidene …

...er kortreiste, og i miljøvennlige farver. Vevmester er Ketil Svendsen, bundet til sidene med disse lenkene:

Min tue: #29 – Livet er en morgengave

(«Jeg utfordrer familien Helle/Skår, mine gode naboer og reisefeller til å fortelle om sitt Torvetua». Niels Bo ble utfordet av Ketil Svendsen)

Av Niels Bo Jensen i #29  

Utsikt mot nummer 53-57, juni 1997.

Livet er en morgengave.
Sjælen er et pilgrimskor.
Der er krokus i min have.
Der står øller på mitt bord.
Under himlen hænger lærken
som et fjernt bevinget frø,
for en lærke tænker hverken
på at kæmpe eller dø.

Vel Ketil avsluttet siste uke sin tekst med et vers så jeg fortsetter like godt på mitt morsmål med Halfdan Rasmussens Noget om Helte. Jeg tror jeg er mer glad i våren og sommeren enn vinteren her i byen. Og så er det ikke så verst å kunne sette seg og gledes over at det ikke er så lenge som det har vært til våren igjen kommer med lys og varme.

Mitt Torvetua er finest om våren når fargene her kommer frem, det være seg krokus som dem Halfdan hadde eller vårkålen som vi finner borte i skolestien. Ungene, det vil si Thyra (13) og Thale (10), og jeg har holdt uformelle konkurranser i hvem som fant den første vårkål i alle årene vi har boet her. Om morgenen og ettermiddagen på veien til og fra barnehagen bak høyblokkene eller skolen.

Til påske er det 12 år siden Kjersti, Thyra og jeg flyttet inn i nr. 29.  Tiden kommer forbausende raskt her. De første år gikk bort i å bygge en hage. For en lavlandsindianer er ønsket om et lite stykke grønt gressbeklædt Danmark noe å ønske seg. Om ikke annet så måtte vi gjøre en innsats for å gjøre det levelig for krokus… og passe plant til at et bord med øl på ikke velter.

Fellesskapet hadde gode vekstvilkår den gang. Alle i nabolaget var nylig flyttet inn i nytt hus og som sådan sto vi overfor de samme utfordringene mht å forvandle en byggeplass til noe frodig og ”miljøvennlig”. Vi fant rask tonen med våre nye naboer, og gjennom årene har det blitt utvekslet mange gode ideer over hekken; aldri har det vært vanskelig å finne en hjelpende hånd.

Thyra, Maria og Saskia, år 2000

Der er nok som går og sysler
med at sprænge kloden væk.
Jeg
vil ikke ha skærmysler
Og kanoner bag min hæk.

Jeg får nerver og migræne
Blot jeg skær mig på en dolk
og vil helre slå min plæne
end slå løs på pæne folk.

Og på samme måte som vi voksne fant oss nye lekekamerater så gikk det likedan for våre barn. Nå er det blitt smått med folk ute på ettermiddagen om vinteren, men slik var det ikke da. Jeg skal ikke gi noen andre skyld for det, men tror det holder med å konstatere at mine barn har vokst, og nå trenger de ikke lenger at voksne er med dem ut. Faktisk kan jeg mistenke dem for nesten å ønske seg fri av voksnes årvåkne nærvær. Vel, for 10 år siden hang vi rundt boden til nr. 33, der Anette hadde termos med varm kaffe stående i takrennen og vi naboer hadde med egen kopp. Rundt om oss sprang ungene våre, i parkdresser og hadde ingen tanker for mørket eller kulden som omga dem. Slikt opptar visst bare voksne. Nå er våre unger vokst seg ut av parkdressen, og vi voksne har ikke lenger vett til å ta koppen i hånden og komme oss bort å få en snakk med naboene.

Kanskje det skal være et mål for sommeren om ikke annet. Bordet står jo stødig på plenen min som i grusen foran boden der Anette, Gisle, Saskia og Maximilian bodde. Ta for eksempel Idar (77) som bygde en liten fin benk i muren under det skyggefulde tre mot veien. Om man setter seg der og en nabo kommer forbi, så skal det godt gjøres om ikke han eller hun stopper for å veksle et par ord.

Det er mange helte blant oss på Torvetua. Noen er ikke helt så små som de var og noen andre er blitt litt eldre. Fortid er fortid, og nåtid skal behandles som sådan. Det er bare å komme seg ut, også i mørketiden.  Derfor har jeg lyst å takke de mange gode naboer som har deltatt og vært med på å skape trivsel og gode opplevelser for meg og min familie siden vi kom til Torvetua.

Livet er en dejlig gave.
Jorden er dejlig jord.
Der er øller i min mave.
Der står krokus på mit bord.

Her finner du de påfølgende innlegg i føljetongen «Min torvetue»:

1 kommentar tilMin tue: #29 – Livet er en morgengave

Legg igjen en kommentar

Du kan bruke disse HTML-elementene

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*